Marokko 2021

Maroccan epic: toubkal & sahara

Marokko, een land van cultuur en contrasten. Het Atlasgebergte herbergt de hoogste toppen van Noord-Afrika en in het zuiden start de Sahara om schijnbaar nooit meer te stoppen. Aan de rand van deze wildernis bevinden zich eeuwenoude cultuursteden met invloeden van vele volkeren. Als cultuur en landschapsbeleving je ding zijn, is deze trip je ding. Hoeveel keer in je leven reis je naar Marokko? Er zijn nog zo veel andere wonderen te ontdekken! Might as well make the most of it while you’re there.

Toubkal

De beklimming van de Jebel Toubkal, de hoogste berg in Noord Afrika. Met z’n bijna 4200m hoog, vormt de hoogte een uitdaging, maar behalve wat doorzettingsvermogen heb je geen bijzondere uitrusting nodig. De beklimming zal ons twee dagen kosten en we gebruiken de tijd om uitgebreid van de berbercultuur in de bergen te proeven.

Sahara

De Sahara spreekt bij velen tot de verbeelding. Zo ver als je kan kijken zandduinen en in de nacht een prachtige sterrenhemel. Overdag trekken we door dit prachtige landschap en s’avonds genieten we van de gastvrijheid van de woestijnnomaden.

Trip in het kort

Ervaar de prikkels van Marrakech, beklim de hoogste berg van het Atlasgebergte én trek samen met nomaden doorheen de Sahara in één week.

Lichte bepakking (dagrugzak) en ruime ondersteuning door lokale support teams.

Geen technisch klimmen of extreme inspanningen. Uitdagende hikes in uitdagende omgevingen haalbaar voor iedereen met een gezonde basisconditie.

Elke dag een (facultatieve) yoga en adem sessie op een adembenemende plek onder begeleiding van een Nederlandse mountain minded yoga docente.

Eenmalige try-out aan verlaagd tarief (non-profit/break-even versie om beelden te verzamelen en feedback te sprokkelen)

Prijs op aanvraag

Minimaal 6, maximaal 9 deelnemers

16 t/m 24 oktober 2021

Eenmalige try out prijs

VOL 

Wie gaat mee en wat betekent try-out?

Try-out betekent niet dat het niet goed zal zijn. Integendeel. De reisformule is met evenveel zorg samengesteld. Try-out betekent dat we graag beeldmateriaal zouden sprokkelen en feedback verzamelen om het helemaal àf te hebben. Deze trip is een passieproject van Dieter en Nicky. Twee betaalde gidsen bovenop de reeds fantastische teams zou gewoon te duur worden. Daarom doen Nicky en Dieter het deze keer gewoon als nuloperatie. Omdat ze er ook gewoon zelf héél veel zin in hebben! Als gids zijn ze altijd op zoek naar dat ietsje meer en beter dan de mainstream je zou laten verwachten. In dit project bundelen ze de krachten, om een week Marokko mogelijk te maken zoals ze die zélf zouden willen beleven als ze misschien maar één keer zouden gaan.

Dieter – International Mountain Leader:

“Voor mij is deze trip een combinatie van wat mij drijft. Mooie plaatsen zijn vaak ook onherbergzame plaatsen. Het plezier zit voor mij in komen waar we eigenlijk niet horen te zijn. Aan de rand van de beschaving en liefst daar voorbij. Elk landschap en klimaat hangt onlosmakelijk samen met de cultuur van de mensen die er in leven. Het Atlasgebergte prikkelt mij als IML vanzelfsprekend, maar m’n grootste fascinatie gaat uit naar de woestijn. Het radicaal andere landschap en de nomaden die er zich moeiteloos door bewegen. In dit landschap ben ik niet langer de specialist en geef ik me over in de bekwame handen van het team woestijnnomaden. Het bruisen van een eeuwenoude plek als Marrakech is voor mij een grote smaakmaker en een reminder dat ik daar in een volledig andere wereld ben. Ik kijk er naar uit om veel mooie beelden te maken en deel te nemen aan Nicky’s sessies.”

Nicky Brouwer – Aspirant International Mountain Leader / yoga docent:

“Als je me 5 jaar geleden gezegd had dat ik yoga docent zou worden, had ik hard gelachen. M’n leven bestond helemaal uit sport. Keihard trainen en gaan, gaan, gaan. Tijdens m’n eigen bergstrips combineer ik heel graag yoga met hoe ik de omgeving aan het beleven ben. Ik merk dat ik er ontzettend veel plezier uit haal om andere mensen de kracht van yoga te laten voelen. 

Door bewuster bezig te zijn met ons lijf, onze omgeving en onze gedachten, wil ik jullie nog meer te laten genieten van elke stap die gezet wordt. De indrukwekkende omgeving is daar het perfecte canvas voor. De sessies zijn down to earth en zowel toegankelijk voor deelnemers met en zonder ervaring met yoga. Dus geen zweverig geflierefluiter maar juist bewust zijn van je ademhaling, je lijf en de subtiliteiten die je in je lijf kan voelen!”

Programma

Voorbereidende vergadering (of webinar) in België/Nederland. Bespreken van materiaal, reisweg, logistiek, beantwoorden van vragen…

We vliegen naar Marrakech waar we opgehaald worden aan de luchthaven. Een privé transfer brengt ons naar onze traditionele riad, waarna een lokale gids ons door de souk en z’n omgeving rondleidt. De markten zijn een prikkelende beleving, die nog rijker wordt gemaakt dankzij de insider knowledge van de gids. Avondmaal op restaurant.

De komende twee dagen zetten we in op de beklimming van de Jebel Toubkal, de hoogste berg in Noord Afrika. Met z’n bijna 4200m hoog, vormt de hoogte een uitdaging, maar behalve wat doorzettingsvermogen heb je geen bijzondere uitrusting nodig en kunnen we de berg gewoon te voet op. De beklimming zal ons twee dagen kosten en we gebruiken de tijd om uitgebreid van de berbercultuur in de bergen te proeven.

Zondag: Into the Atlas en deel 1 van onze beklimming

Rond 8 uur ‘s morgens worden we opgehaald voor een panoramische rit van zo’n anderhalf uur. Doorheen kloven en over hoge passen trekken we richting het berberstadje Imlil, bekend als Marokko’s ‘kleine Chamonix’. Imlil ligt in de uitlopers van de westelijke Hoge Atlas en is de trailhead voor vele beklimmingen en talloze muilezelpaden die zich in alle richtingen vertakken.

Ons doel van de dag is het bereiken van de Toubkal Refuge, zodat we wat kunnen acclimatiseren en de volgende ochtend onze toppoging kunnen wagen. We gebruiken de dag om onderweg kleine berberdorpen te bezoeken. Deze kleine dorpen, gebouwd op morene’s en grillige hellingen, zijn omringd door eeuwenoude irrigatieterassen en fruitbomen.

We genieten van een lunch met zicht op Jevel Toubkal en beginnen op tijd aan de voettocht richting de berghut, waar we het avondmaal krijgen en zullen overnachten.

Deze morgen hebben we een vroeg ontbijt om bij het krieken van de dag op pad te gaan. Terwijl de zon opkomt hebben we zo’n 3 uur nodig om de niet-technische, maar steile klim naar de hoogste top van Noord Afrika te volbrengen. Het panorama vanaf dit punt is gewoon verbluffend. Na genoten te hebben gaan we via de Ikkhibi Sud route terug naar de refuge voor een lichte maaltijd.

Daarna dalen we af via de zigzaggende paden van de hogere hellingen van de Vallei van de Assif n’Isouhouanem n’Ouagounss richting het Berberdorp Sidi Chamharouch (3106m). Voordat we het dorp binnengaan, zullen we een boom opmerken, heilig voor de lokale Berbers, waaraan ze stroken gekleurde stof hangen en een stapel stenen rond de stam. We dalen verder af naar het opmerkelijke dorp Aroumd (Aremd) (1840m),sleutelpunt in een van de vruchtbaarste valleien van het Hoge Atlasgebergte. Hier zullen we stoppen voor onze picknick voordat we verder gaan om rond 4 uur in de namiddag terug in het Berberdorp Imlil te arriveren. Klaar een welkomstglas, of twee, van muntthee in het huis van onze gids.

Aan het eind van de dag keren we terug naar onze Riad en Marrakesh om van een welverdiende rust en een hamam inclusief massage te genieten.

Na het ontbijt worden we opgehaald door 4 x 4 voertuigen die ons richting de woestijn brengen. Hoe zuidelijker we gaan, hoe drastischer het landschap verandert. Onderweg maken we enkele stops om de benen te strekken en van de omgeving te genieten. Op het eind van de dag komen we aan in ons eerste woestijnkamp, waar we de nacht in tenten doorbrengen.

Onze eerste dag desert trekking. Dankzij het support team hoeven we enkel lichte bepakking te dragen. Om voldoende van de omgeving te kunnen genieten, en om de inspanning van Toubkal wat te verteren, lopen we +- 4 a 5 uren, waarna we in het volgende desert camp arriveren om van de avond te kunnen genieten. Ook hier brengen we de nacht in tenten door.

Onze tweede dag desert trekking. Dankzij het support team hoeven we enkel lichte bepakking te dragen. Om voldoende van de omgeving te kunnen genieten, en om de inspanning van Toubkal wat te verteren, lopen we +- 4 a 5 uren, waarna we in het volgende desert camp arriveren om van de avond te kunnen genieten. Ook hier brengen we de nacht in tenten door.

Deze ochtend worden we weer opgehaald door 4 x 4 voertuigen om de terugweg naar Marrakech aan te vatten. We brengen de nacht opnieuw in onze mooie riad door, zodat we de volgende ochtend uitgerust terug naar huis kunnen vertrekken.

Deze dag is gewijd aan de terugreis.

Inbegrepen

 • Private transfers van- en naar de luchthaven (in Marokko)
 • 3 Nachten in een traditionele riad in Marrakech: twin room + ontbijt
 • Gegidste rondleiding door de souk in Marrakech
 • 1 Nacht in berghut (Toubkal beklimming)
 • Hamam & massage de avond na de Toubkal beklimming
 • 4 Nachten in desert camps
 • Alle maaltijden behalve 3x avondmaal (zie niet inbegrepen)
 • 4x privé transport met sightseeing stops:
  • Van- en naar de Atlas
  • Van- en naar de Sahara
 • Lokale gidsen en support teams van hoge kwaliteit
 • Nederlandstalige begeleiding. UIMLA International Mountain Leader & Wilderness First Responder
 • Correcte fooien voor de lokale dienstverleners (Geen fooistress, geen misverstanden, geen onverwachte extra kost)
 • Beschikbaarheid en ondersteuning in aanloop naar de reis

Niet inbegrepen

 • Internationale reisweg van- en naar Marrakech (we zullen je zeggen welke tickets je moet boeken en je adviseren ivm je reisweg)
 • 3x avondmaal op restaurant in Marrakech (Je kan à la carte eten naar eigen smaak en eigen budget)
 • Persoonlijke kledij
 • Alles niet expliciet vermeld in “inbegrepen”
 
Single kamer supplement (enkel nachten in Marrakech) €150
Vrijblijvende informatie / bookingaanvraag
Heb je vragen of heb je zin om te booken? Stuur ons vrijblijvend een berichtje.
 
Nicky: nicky@relaxed-debergop.nl
Dieter: info@mountainskills.be
 
Geen zorgen, je bent nergens toe verplicht!